Lentekriebels? Acupunctuur!

We verlangen naar de lente. Maar voor sommigen van ons is dit het startsein voor veel ongemak. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels, die in het voorjaar door de lucht verspreid worden.

In feite is ons afweermechanisme in de war. Om de indringers te bestrijden, maakt ons lichaam de stof histamine aan, welke de typerende hooikoortsverschijnselen veroorzaakt. Hooikoortsklachten zijn divers maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, een loopneus, rode en geïrriteerde ogen, benauwdheid, vermoeidheid en algehele malaise.

Wat kan acupunctuur doen?
Als een acupuncturist bezocht wordt wanneer de klachten al begonnen zijn, is de behandeling allereerst gericht op het verlichten van de acute hooikoortsklachten. Daarnaast richt de behandeling zich op het niet goed werkende afweermechanisme. Acupunctuur is daardoor bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt. Geadviseerd wordt om in de winter, ruim voordat het voorjaar begint, al met behandelingen te starten. Dan werkt in het voorjaar ons afweermechanisme optimaal en zullen er geen of veel minder klachten zijn. In het hooikoortsseizoen kan dan gekozen worden voor een onderhoudsbehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van de klachten.

Acupunctuur is inzetbaar voor een breed scala aan klachten die ons fysiek en mentaal uit balans brengen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, allergieën, menstruatieproblemen, overgangsklachten, spijsverteringsklachten, stress en slaapstoornissen.                                                                             

Kijk voor meer informatie op www.acupunctuur-schans.nl.

Erkend NVA-acupuncturist Saskia van der Schans-Toussaint is gevestigd in multidisciplinair centrum Zande Therapie&Zorg ‘s-Gravenzande, tel.: 06-41133801.