Noten als plantaardige vleesvervanger

Een vegetarische leefstijl kan heel gezond zijn. Toch is het soms lastig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Je hebt het vast weleens gehoord als je al langer vegetarisch eet: let op je eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Deze voedingsstoffen komen namelijk vooral voor in dierlijke producten. Er zijn gelukkig veel manieren om toch alles binnen te krijgen via vegetarische voedingsbronnen en te eten volgens een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Noten bevatten eiwitten, ijzer, vitamine E en vitamine B1. Noten bevatten ook veel onverzadigd (gezond) vet. Het werkt namelijk cholesterolverlagend. Dit betekent dat het eten van noten je beschermt tegen hart- en vaatziekten. Een handje ongezouten noten (25 gram) vervangt 100 gram bereid vlees.

Let wel vitamine B12 halen we alléén uit dierlijke producten. Zuivel en eieren leveren vitamine B12. Vandaar dus dat we veganisten adviseren een vitamine B12 supplement te gebruiken. Variatie blijft dus heel belangrijk in ons dagelijks eetpatroon.

Er zijn veel verschillende soorten noten en het is belangrijk om deze soorten af te wisselen. Elke notensoort bevat namelijk net weer een andere samenstelling aan voedingsstoffen. Pinda’s, amandelen, pistachenoten en cashewnoten bevatten de meeste eiwitten en zijn dus het meest geschikt als vleesvervanger. Macadamianoten, pecannoten en walnoten bevatten juist veel onverzadigd (gezond) vet.

Er zijn gebrande, ongebrande en geroosterde noten verkrijgbaar. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Ze bevatten iets minder vitamines en mineralen door de hoge temperatuur tijdens het frituren. Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen. Wil je een gezonde keuze maken kies dan voor de meest pure vorm de ongezouten en ongebrande noten.

Voor vragen of persoonlijk advies neem contact op met een van de diëtisten van Careyn 088-1239988 of mail naar dietist@careyn.nl